Blogreeks trends: Dematerialisering

Binnen de trendcirkel van Trendslator bevinden zich 12 maatschappelijke trends. De megatrend dematerialisering bevindt zich in het kwadrant van de psychologische as emotie en de sociologische as individu op de trendcirkel. In onderstaand artikel wordt er dieper ingezoomd op de trend dematerialisering.

Afgelopen decennia ging het in de wereld om harde waarden. Winst en aanzien door materiële status waren overheersend. De tegenreactie is nu te zien in deze trend. Er ontstaat een behoefte aan zaken die er op sociaal en emotioneel gebied toe doen: immateriële waarden als zingeving, onthaasting en aandacht. Hierdoor is bezit ondergeschikt geworden aan gebruik. Menselijke relaties die gebaseerd zijn op samenwerking en onderling vertrouwen worden hierdoor steeds belangrijker. Dit geldt ook voor de keuzes die consumenten maken.

Consumenten willen niet langer bedrijven met vuile handen die alleen maar voor zoveel mogelijk winst gaan, maar willen veel liever merken die een positieve bijdrage leveren aan ons leven en onze leefomgeving. Het financieel rendement moet steeds meer samengaan met sociaal rendement. Rijkdom zit niet in meer bezitten, maar in koesteren wat we al hebben.

Het mode merk Mud Jeans heeft een uniek concept neergezet, Lease a Jeans. Het is een feit dat ongeveer 30% van je kleding in je kast niet gedragen wordt. Het leasen van een jeans zorgt voor een oplossing voor bewuste mensen. In plaats van het bezitten van een spijkerbroek kun je deze gebruiken totdat je klaar bent voor iets nieuws. Na een jaar, of wanneer de broek ‘op’ is, stuur je hem terug naar Mud Jeans die alle materialen recyclet en hier weer nieuwe items van maakt.

Als we kijken naar voeding is massaproductie niet meer in trek, maar moet voedsel in overeenstemming zijn met ons lijf, de omgeving waarin we leven en waar het voedsel vandaan komt. We willen liever klein, eerlijk en puur. Het voorkomen van voedselverspilling gaat ook meer en meer een rol spelen. Momenteel wordt er meer dan 1,3 miljard ton voedsel jaarlijks weggegooid. Foodsharing is een Duits platform dat is opgericht voor het verminderen van de enorme huidige voedselverspilling. Het zorgt ervoor dat individuen, handelaren en fabrikanten de mogelijkheid hebben om overtollig voedsel aan te bieden of te verzamelen. Ook biedt het de mogelijkheid om online mensen te vinden waarmee je samen overtollig voedsel kunt bereiden of delen. Het is de bedoeling dat deze online community bijdraagt aan de wereldwijde voedselverspilling. In Nederland is het platform inmiddels ook gelanceerd. Foodsharing heeft momenteel al 4.500 kilo voedsel van de vuilnisbelt gered.Het totaaloverzicht van de 12 maatschappelijke trends uit de trendcirkel is terug te lezen in het artikel over de trendcirkel. Middels dit artikel krijg je inzicht in wat een trend precies is en hoe de opbouw van een trend eruit ziet.