Blogreeks trends: Vergrijzing

Binnen de trendcirkel van Trendslator bevinden zich 12 maatschappelijke trends. De megatrend vergrijzing bevindt zich in het kwadrant van de psychologische as ratio en de sociologische as groep op de trendcirkel. In onderstaand artikel wordt er dieper ingezoomd op de trend vergrijzing.

Het aantal ouderen in Nederland is flink toegenomen en zal de komende jaren blijven stijgen. De piek wordt in 2041 verwacht met 4,7 miljoen 65-plussers. De oorzaak van deze vergrijzing is gelegen in de geboorteontwikkeling in het verleden: de babyboom generatie. Daarnaast wordt de gemiddelde leeftijdsverwachting steeds hoger door betere zorg, leefomstandigheden en ontwikkelingen omtrent ziektebestrijding. Deze enorme stijging van 65-plussers die steeds vitaler zijn, heeft tot gevolg dat er een gehele nieuwe groep ontstaat die behoefte heeft aan gemak en gezondheid om zo lang mogelijk vitaal te zijn en te blijven. Maar ook steeds jongere generaties zien in dat gezondheid en actief bezig zijn met een gezond leven veel voordelen heeft voor je ‘oude dag’.

Bewust eten voor een gerust geweten, een gezonder en misschien ook een beetje slanker lijf, dat is het nieuwe motto. We leggen steeds meer een verband tussen gezondheid en geluk en willen daarom investeren in onze persoonlijke gezondheid. Bedrijven vinden steeds beter een manier om bij te dragen aan het geluk en de gezondheid van de consument. Bij het kiezen voor een product is gezondheid een belangrijke afweging voor de consument, hierbij zijn consumenten minder trouw aan een bepaald merk. Mensen willen dat het merk begaan is met de persoonlijke gezondheid en zijn bereid hiervoor meer te betalen. Prijs is niet meer leidend als het om voedsel gaat. Goed eten begint een levensstijl te worden en een groeiende groep consumenten neemt niet langer genoegen met het huidige aanbod.

Vorig jaar heeft McDonald’s in Australië een testlocatie geopend met een nieuw concept. Het restaurant werd vermomd als een hipster-café met een andere naam - The Corner Café - waar geen Big Mac’s worden geserveerd, maar quinoasalades met Marokkaanse met kip, bruine rijst en pompoen, linzen en aubergine. Het heet officieel een testlocatie, maar het is voor het bedrijf een manier om een nieuwe weg in te slaan, waarbij snelle bereiding en zelfbediening nog een onderdeel is maar het fenomeen fast food verandert in een gezonde maaltijd.

Ook in Nederland is het eerste gezonde fastfoodrestaurant sinds kort een feit. De Britse fast food-keten LEON heeft een sinds kort een vestiging geopend op Schiphol. De CEO John Vincent verteld dat deze keten als doel heeft om voor jezelf te zorgen gemakkelijker te maken. ‘Daarom vroegen we ons af hoe fastfood eruit zou zien in de ideale wereld’. Alle ingrediënten zijn voedzaam en natuurlijk, maar hebben wel dezelfde bedieningssnelheid als we gewend waren van de traditionele fastfoodrestaurants. Op het menu staan onder andere Original Superfood Salads, Chicken Lemon & Olive Tagine en Moroccan Meatballs. Consumenten willen nog wel het gemak en de snelheid waarmee we worden bediend, maar daarbij moet het eten ook voedzaam en smaakvol zijn.

Gezond zijn en gezond blijven is daarmee natuurlijk ook belangrijk voor oudere generaties. Eiwitten zijn voor deze groep essentieel, een ouder en zwakker lichaam gaat minder efficiënt om met eiwitten en daarom hebben ze een grotere eiwitbehoefte dan jongere personen. Foodsquad is op dit moment bezig met het testen van specialistische voeding voor ouderen. Tijdens dit project worden twee verschillende pilots uitgezet waarbij ouderen gedurende een aantal weken iedere middag een versbereide en eiwitverrijkte maaltijd aangeboden krijgen. Dit doen ze in samenwerking met hogeschool Avans en Eet met je Hart. Zij hebben hier ook een sociaal aspect aantoegevoegd door gemiddeld twee of drie dagen per week op dezelfde plek als de ouderen een maaltijd te nuttigen. Op deze manier zijn er naast de gezondheidsvoordelen ook sociale voordelen voor de ouderen.  

Het totaaloverzicht van de 12 maatschappelijke trends uit de trendcirkel is terug te lezen in het artikel over de trendcirkel. Middels dit artikel krijg je inzicht in wat een trend precies is en hoe de opbouw van een trend eruit ziet.