Blurring wordt alleen maar hotter!

 

De wereld om ons heen verandert in razend tempo. Eén van de ontwikkelingen die momenteel zorgt voor veel verandering is blurring. De definitie voor blurring die binnen het New Food Concepts-programma is ontworpen, luidt:

‘Blurring is het vervagen van grenzen die ooit door ambacht, verdienmodellen of wetgeving zijn ontstaan’.

In de praktijk wordt vaak gerefereerd aan blurring voor het vervagen van grenzen tussen foodservice, foodretail en non-foodretail. Blurring gebeurt echter op allerlei manieren.

Blurring door de keten heen
Supply chain management is gericht op het optimaliseren van de samenwerking tussen de opeenvolgende schakels in de keten van een organisatie- of bedrijfskolom, van de leverancier tot aan de uiteindelijke klant.  Het FoodService Instituut (FSIN) visualiseert de volgende schakels in de food(service)keten als volgt:

Wanneer een foodkanaal foodretail of non-foodelementen in het concept opneemt – of vice versa – wordt er ‘geblurt’. Denk aan de kledingwinkel die ook een lunchbar of koffiecorner heeft, het restaurant dat een klein winkeltje is begonnen waar de producten uit de keuken aangeschaft kunnen worden voor thuisgebruik, etc. Binnen de schakels in de keten vindt echter ook steeds vaker blurring op allerlei manieren plaats.

Zo neemt deli2go het heft in eigen handen met betrekking tot de vleeswaren die verkocht worden in de tankshop van Shell. De wens van Shell is om een meer verantwoord geproduceerd assortiment aan vleeswaren van Nederlandse bodem aan te bieden in haar tankstations. In dat kader heeft deli2go zelf de boeren geselecteerd, waarna zij op zoek zijn gegaan naar bedrijven die dit vlees konden verwerken. Hierdoor heeft deli2go zelf de regie over het proces in handen.

Een voorbeeld waarbij leveranciers de grossier en foodkanalen volledig overslaan is directlyfrom.nl. Via dit internetplatform bieden gespecialiseerde horecaleveranciers hun vlees-, vis- en groenteproducten aan voor de consument. De webshop zelf heeft geen voorraad, maar alles wordt direct geleverd door de leverancier. Via de website zijn inmiddels de producten te bestellen van Schmidt Zeevis, Nice To Meat, Rungis, Treuren en Vanilla Ventura.

Een ander voorbeeld is een samenwerking tussen supermarktketen Jan Linders en Holland Foodservice in een nieuw retailconcept: Kies-Kook-Klaar. Middels dit concept kan de klant van Jan Linders kiezen uit een groot assortiment maaltijdcomponenten om zijn maaltijd mee samen te stellen. Holland Foodservice, specialist in het zorgsegment, is de producent van zowel de koelverse kant-en-klare maaltijdonderdelen als de verse ingrediënten. De samenwerking met Jan Linders zorgt voor een marktverbreding van Holland Foodservice.

Een ontwikkeling die ook steeds verder doorzet is de toenemende mate waarmee producenten zelf retailer worden. Niet via traditionele winkels, maar door middel van e-commerce. In 2011 opende Unilever al een winkel op Tmall, het online winkelcentrum van Alibaba. Nestlé volgt in 2016 met het aanbieden van melkpoeder, chocolade en koffiemachines. De Zwitserse producent bewerkt sinds oktober 2015 al de online markt door het chocolademerk Cailler aan te bieden via Amazon en breidt dat nu uit door in zee te gaan met de Chinese webwinkelgigant.

Blurring door supermarkten
Redenen waarom supermarkten investeren in de integratie van supermarkt en horeca zijn:

  • Door een horecagedeelte in de supermarkt toe te voegen, wordt de supermarkt een destination point.
  • Horeca in de supermarkt draagt bij aan de versbeleving in de supermarkt.
  • Tijd wordt een schaars goed: mensen hebben minder tijd voor boodschappen en de bereiding van voedsel.
  • Waste management: voordat producten hun versheid verliezen kan het gebruikt worden in de horeca.
  • Door horeca aan te bieden kunnen supermarkten zich onderscheiden in de markt.

In dit artikel vind je meer toelichting op deze redenen.

Blurring in winkelcentra
Volgens vastgoedadviseur CBRE gaan shoppers over de hele wereld steeds minder naar het winkelcentrum om te winkelen, maar juist vaker voor de horeca. De verwachting is zelfs dat over vijf jaar de helft van de consumenten een winkelcentrum primair voor de horeca bezoekt. Een winkelcentrum met minder dan tien procent horecaruimte is niet toekomstbestendig. Door foodconcepten de ruimte te geven biedt een winkelcentrum sterk onderscheidende waarde ten opzichte van online kanalen. Klik hier om het hele artikel te lezen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]