ShopperEstafette: Michel Baak van Reclamebureau IVC

 

In de rubriek ShopperEstafette geeft een marketeer vanuit een formule, grossier of leverancier antwoord op vragen rondom het thema ‘de shopper in foodservice’. Elke kandidaat geeft het (estafette)stokje door aan een collega uit een andere schakel van de bedrijfskolom in foodservice. In deze editie is dat Michel Baak van Reclamebureau IVC in Waalwijk.

“Eigenlijk dekt de toevoeging reclamebureau de lading niet meer van ons bedrijf,” begint Baak. “Maar we bestaan inmiddels al 35 jaar en dit is overgebleven. Inmiddels zijn we veel breder gespecialiseerd in retail met een accent op supermarkten en op foodproducten. Samen met mijn compagnon kom ik ook uit de supermarktwereld, uit de tijd van de formules Golff en Prisma, en ook het eigen huismerk Markant.”

De voorliefde voor supermarkten en de wereld van food is er altijd geweest. Ook de ijsformule van Swirl’s heeft het bureau lange tijd begeleid. Zelfs met het inrichten van locaties in Spanje en Portugal, tot zelfs Brazilië aan toe. Voor supermarktketen Hoogvliet is een strategisch programma opgezet, met nieuwe logo en vernieuwd winkelinterieur.

Dat laatste heeft IVC ook gedaan voor bioscoopketen Pathé. Het concept van de ‘Food Boulevard’, zoals dat is ingericht bij de Rotterdamse bioscopen De Kuip en Schouwburgplein en recent nog een locatie kreeg in de Amsterdamse Munt, heeft IVC bedacht. Baak: “De food & beverage-afdelingen zagen er uit als een benzinestation met hoge glazen deuren in de koelingen en weinig beleving. Toen we gevraagd werden voor een visual voor de popcorn, gaven we aan dat de f&b-locaties behoorlijk achterhaald waren. Dat trok toch de aandacht, want ze zeiden: oké, kom dan maar met een voorstel. En dat hebben we gedaan. Hoe de cijfers zijn weet ik niet, maar de waardering van de bezoekers is fors vooruit gegaan. En het is praktisch gebleven. Zeker bij de locatie als De Kuip daar moet op een avond toch zo’n 7.000 tot 8.000 mensen door die Food Boulevard.”

Vanuit IVC worst ook gekeken naar andere bedrijfstypen, zoals bakkers en slagers. Ook wordt er gewerkt voor NS Stations voor de formules Kiosk en Julia’s. Vaak gaat het dan om de communicatie. Dat wordt ook gedaan voor Lagardere, omdat er voor de overname ook al voor Smullers bij NS Stations werd gewerkt.

Baak kijkt met zijn bureau vooral naar voorbeelden binnen de Nederlandse horeca ter inspiratie, of hij oriënteert zich op internet. “Wat dat betreft hoef je niet meer te reizen, maar kun je toch van alles zien.” Berlijn is nog wel een stad waar hij ideeën opdoet. Vooral omdat de horecaconcepten die hij daar spot uitvoerbaar en commercieel zijn. Wat dat betreft vreest hij de situatie in Nederland nog wel eens omdat er te veel horeca is en de meeste bedrijven ook nog eens te weinig onderscheidend zijn.  Mooi voorbeeld van eigentijds ondernemen in de horeca vindt hij Mama Kelly en Five Guys. Waardering kan hij ook hebben voor McDonald’s. “Echt knap, als je ziet hoeveel hamburgerzaken er bij zijn gekomen en je ziet ze toch een succesvolle omslag maken, terwijl de hamburgers nog steeds volop over de toonbank gaan.”

Ook kijkt hij met enige zorg naar het aantal vegetarisch aanbieders. “Dat zijn er heel veel, maar als ik naar de locaties kijk waar de rijen staan, dan zie ik die wel bij Smullers staan. Het vegan-aanbod zou wel eens te groot kunnen zijn, Maar dat het een trend is, staat vast.” Waar Baak wel verandering in zou willen aanbrengen is het gemak waarmee ondernemers kiezen voor het krijtbord en het gelakte zwarte staal. “Het lijkt allemaal zo op elkaar, veel te weinig onderscheidend. Daar gaat nog wel een kaalslag in plaatsvinden.”

Baak wil het Estafettestokje graag overgeven aan Marco van Willigen van Hello Franchise. Juist omdat het vinden van geschikte ondernemers steeds moeilijker wordt.